Expatkinderen kiezen voor een opleiding in Nederland

Veel expatkinderen kiezen voor een opleiding in Nederland. Een reden hiervoor kan zijn dat het studeren in Nederland vaak goedkoper is dan in andere landen. Maar ook een bruisend studentenleven of teruggaan naar je roots kunnen redenen zijn om hiervoor te kiezen.

De zoektocht naar een passende opleiding is voor expatkinderen niet anders dan wanneer je altijd al in Nederland hebt gewoond. Het vraagt alleen een wat uitgebreidere voorbereiding. Jacqueline Naaborg van StudiekeuzeTop3, geeft hier in dit blog informatie en advies over.

Start op tijd met de zoektocht naar een opleiding in Nederland
Aan scholieren adviseer ik altijd om de zoektocht naar een passende opleiding uiterlijk te starten in het jaar voorafgaand aan het eindexamenjaar. In dat laatste jaar op de middelbare school kan de focus dan volledig liggen op alle toetsen en examens. Tevens voorkom je zo keuzestress. Het is zelfs wenselijk om al met het schoolprofiel (vakkenpakket) rekening te houden met de toekomstige studiekeuze. Ik realiseer me dat je kind dan nog erg jong is. Zolang je uitgaat van de interesses van je kind en waar hij of zij goed in is, is een profielkeuze minder lastig dan een studiekeuze.

Onbekendheid en afstand
Nederlandse scholieren die in het buitenland de middelbare schooltijd doorlopen en van plan zijn om in Nederland te studeren, staan voor een paar extra uitdagingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de onbekendheid met het Nederlandse schoolsysteem. Ook voor ouders die zelf wél in Nederland zijn opgegroeid, is het een zoektocht. Door de jaren heen is er alweer zoveel veranderd. Daarbij komt dat de afstand vaak ook letterlijk té groot is. Niet iedereen kan open dagen bezoeken. Een bezoek aan hogescholen en universiteiten moet je dus op tijd inplannen.

Vanwege corona wordt er nu veel meer informatie online gegeven, maar een persoonlijk bezoek mag eigenlijk niet ontbreken. Je wilt weten waar je de komende jaren terechtkomt en de sfeer ´proeven´. Als het niet mogelijk is om zelf op bezoek te gaan, probeer dan hulp in te schakelen van vrienden of familie in Nederland. Wellicht wil iemand voor jullie in de plaats gaan en een video maken. Of kom in contact met studenten van die betreffende opleiding.

Toelatingseisen
De meest belangrijke reden om tijdig te starten met de zoektocht zijn de toelatingseisen voor de vervolgopleiding. Het hangt van je vooropleiding inclusief je profiel (vakkenpakket) en je studiekeuze af hoe groot die uitdaging is. Als je op tijd met je zoektocht begint dan kun je zoveel mogelijk rekening houden met de toelatingseisen van de hogeschool of universiteit. Het kan voorkomen dat er alsnog een extra vak moet worden behaald om toegelaten te worden. Dit kan in sommige gevallen met een zomercursus, maar het komt ook voor dat een tussenjaar nodig blijkt. Het is fijn om dit tijdig te weten en hierop voorbereid te zijn.

Bewijs van taalbeheersing
Je moet kunnen aantonen dat je het Nederlands of Engels voldoende beheerst. Als je bijvoorbeeld in Italië op een lokale school zit en je gaat in Nederland studeren dan wil je op tijd weten of het een Engelstalige of Nederlandstalige opleiding wordt. In beide gevallen zul je vanwege de taal iets extra’s moeten doen. In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe Edufax jou kan helpen om ervoor te zorgen dat je op het gebied van taal goed bent voorbereid op een vervolgopleiding in Nederland.

Het is dus om verschillende redenen van belang om op tijd te starten met de zoektocht naar jezelf, wat je wilt, welke opleiding daarbij past en wat je daarvoor nodig hebt.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding
Allereerst wil ik benadrukken dat je keuzes maakt vanuit wie je bent en wat jij belangrijk vindt. Dat geldt voor alle persoonlijke keuzes die je maakt en voor jongeren in het bijzonder bij de studiekeuze. Je kiest een eerste studie niet voor de rest van je leven, maar het is wel belangrijk dat die keuze aansluit bij je persoonlijkheid en interesses. Hieronder enkele aandachtspunten waar je op kunt letten bij het kiezen van een opleiding.

1.    Let op de juiste volgorde in het keuzeproces
Het valt me op dat Nederlandse ouders in het buitenland zich als eerste afvragen welke stad of universiteit geschikt is voor hun kind. Dat is eigenlijk pas de laatste stap in het zoekproces naar een passende opleiding. Ik snap dat er vanuit het buitenland ook praktisch wordt gekeken en het voelt veilig als je kind in de buurt van familie terecht komt. Dat is alleen niet de volgorde die ik adviseer.

Het is allereerst van belang om na te gaan welk niveau het beste bij je past en wat mogelijk is met het buitenlandse diploma. In Nederland is er qua niveau gelukkig iets te kiezen. In het buitenland is (vooral op de internationale scholen) het streven om naar de universiteit te gaan. Dat past niet bij iedereen en dat heeft vooral te maken met de manier waarop je graag leert en waar je interesses liggen.

Vervolgens onderzoek je welke studierichtingen het beste passen. Daarbij ga je uit van gedrag, dromen, interesses en belangrijke waarden. Als eenmaal helder is welke opleidingen het meest interessant zijn, dan pas start de zoektocht naar een passend opleidingsinstituut.

2.    Kiezen doe je op basis van je gedrag en interesses
Een opleiding wil je bewust kiezen en daar heb je zelfkennis en zelfvertrouwen voor nodig. Het is daarom van belang dat je eerst uitgebreid stil staat bij wie je bent en wat je wilt. Uit je gedrag haal je je persoonlijke eigenschappen en talenten. Dat zegt iets over hoe je de dingen graag doet en wat jou motiveert. Je ontdekt welk soort werk en omgeving bij je passen. Daarom breng ik altijd eerst het gedrag in kaart. Dit is de basis van de zoektocht naar een passende studie.

Jongeren hoeven niet bang te zijn dat ze nu moeten kiezen voor de rest van hun leven. Een studiekeuze maak je wel bewust op basis van hoe je nu in elkaar zit en wat je nu interessant vindt. Je ontwikkelt je vervolgens verder en je interesses veranderen. Daar horen in de toekomst weer nieuwe en andere keuzes bij.

Lees ook het artikel over de verschillende gedragsstijlen.

3.    Zorg voor een plan B
Ook al is een scholier nog zo zeker over de studiekeuze. Ik wil dat hij of zij nadenkt over een plan B. Als de opleiding uiteindelijk niet voldoet aan de verwachtingen, je voldoet niet aan de toelatingseisen of je wordt na de selectieprocedure niet toegelaten dan wil je een plan B hebben liggen en ´t liefst ook een plan C. Sowieso is mijn advies om dezelfde opleiding bij meerdere instituten te bezoeken, want de inhoud kan verschillen, maar ook de sfeer. Gelukkig passen er bij iedereen meerdere studierichtingen en is er genoeg keuze.

4.    Studeren in het Engels of Nederlands?
In mijn ervaring kiezen veel Nederlandse jongeren -die opgegroeid zijn in het buitenland en in Nederland komen studeren- voor een Engelstalige studie. Ik snap die insteek heel goed, want de vooropleiding is in veel gevallen in het Engels en dus de taal die het meest vertrouwd voelt. Als je Nederlandse taal en cultuur lessen bent blijven volgen dan kun je de stap naar een Nederlandstalige opleiding echt wel wagen. Onderzoek eerst welke studierichtingen bij je persoonlijkheid en interesses passen en bekijk daarna in welke taal dat beschikbaar is. Sluit studies niet van tevoren al uit vanwege de taal.

Wil je meer weten over het begeleiden van je kind bij het maken van een passende studiekeuze? Bekijk de website van StudiekeuzeTop3. Heb je vragen voor Jacqueline Naaborg dan kun je haar bereiken via +31 (0) 6 1886 2819 of via jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Je kunt haar ook volgen op FacebookInstagram en LinkedIn.

 

Over Jacqueline Naaborg: Zij heeft met haar gezin in Noord Spanje gewoond. Ze heeft de opleiding toegepaste psychologie met als specialisatie coachen & begeleiden, trainen en assessen gedaan. Aansluitend heeft ze de opleiding Loopbaancoaching afgerond en is ze gecertificeerd e-coach. Met haar eigen onderneming StudiekeuzeTop3 is het haar missie om jongeren te begeleiden bij hun studie- en loopbaankeuze.