IB Dutch A: Literature Standard Level – School Supported Self Taught

Wil jij graag Nederlands opnemen in je IB-vakkenpakket, maar is er op je school geen tutor aanwezig die jou kan begeleiden? Dan kun je bij ons het schoolvak IB Dutch: A Literature Standard Level – School Supported Self Taught volgen. Dit is de officiële benaming van het schoolvak ‘Nederlands’ dat je kunt kiezen.

Wat ga je doen?

Kort gezegd houdt dit in dat je negen boeken zult lezen die je samen met je docent (en in overleg met je school) zorgvuldig hebt gekozen van een prescribed reading list.  Deze boeken zijn gekoppeld aan een Learner Portfolio waarvoor je de komende twee leerjaren opdrachten zult maken, zodat je zo goed voorbereid mogelijk je examens in kunt gaan. Deze examens bestaan uit twee schriftelijke onderdelen (Paper 1 en Paper 2) en uit één mondeling onderdeel (Individual Oral).

Je doet het samen!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen: uiteraard lees jij de boeken van je leeslijst, maar je docent helpt je met het begrijpen van de tekst en context bij deze boeken. Ook hebben wij een elektronische leeromgeving waarin je tot in de details wordt voorbereid op je examens. Verder maak je samen met je docent een persoonlijke planning voor de twee leerjaren die het IB in beslag neemt. Je docent zorgt er samen met jou voor dat het je lukt om deze planning te volgen.

IB Dutch A: Literature, iets voor mij?

Goed om te weten is dat je niet perse van lezen hoeft te houden om voor IB Dutch A: Literature te kiezen. Andere beweegredenen om voor dit programma te kiezen zijn:

  • het bijhouden van de Nederlandse taal;
  • je wilt graag instromen in het hoger onderwijs of op een universiteit.

Onze docenten zijn gecertificeerd en ze kunnen je heel goed helpen bij het kiezen van de boeken en met de voorbereiding op je examens. Ook zullen ze jou zo enthousiast mogelijk maken over de boeken die je gaat lezen, zodat je een fijne leeservaring opbouwt. Dit gebeurt meestal vanzelf wanneer je docent samen met jou de boeken grondig gaat analyseren, zodat je de diepere laag van je boeken veel beter gaat begrijpen. En is het niet altijd zo, dat iets vanzelf leuker wordt naarmate je er meer vanaf weet?

En houd je wél van lezen? Dan is jouw docent er natuurlijk voor jou om jou nóg enthousiaster te maken door jou zoveel mogelijk kennis mee te geven over het effect van de verschillende door schrijvers’ gebruikte literaire technieken. Kortom, je docent zal je begeleiden, zodat jouw literaire horizon zich alleen maar zal verbreden. Win-win, toch?

 

Persoonlijke online begeleiding

Persoonlijke begeleiding vinden we bij Edufax heel belangrijk. Daarom zitten er standaard 15 online lessen per leerjaar in het IB-lespakket, wat betekent dat je een fijne samenwerking kunt opbouwen met jouw docent.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie over ons IB-programma nog vragen? Dan nodigen we je graag uit om contact met ons op te nemen. Onze collega’s geven jou graag meer informatie over ons IB-programma en helpen je graag verder met je vragen, zodat je een zo passend mogelijke keuze maakt. Bel ons via 040-2047470 of stuur een mail naar support@edufax.nl

 

Maak kennis met onze IB Dutch docenten

Ik ben Marthe Roosen en ik heb Nederlands gestudeerd in Sittard (tweedegraads lerarenopleiding) en in Tilburg (eerstegraads lerarenopleiding, ‘Master of Education’).

Mijn eerstegraadsopleiding heb ik gecombineerd met een fulltime baan in het voortgezet onderwijs in de bovenbouw van het Havo/Vwo waardoor ik eerst veel ervaring heb kunnen opdoen met deze typen onderwijs.

Na een paar jaren lesgeven in het reguliere onderwijs kwam daar opeens Edufax voorbij: een super leuk bedrijf dat leerlingen in het buitenland op afstand begeleidt met hun Nederlands. Inmiddels werk ik alweer meer dan tien jaar met heel veel plezier bij Edufax waar ik lesgeef aan Entree- / (Pre)IB-leerlingen.

Het IB bij Edufax heb ik vanaf het begin meegemaakt en het leukste aan mijn werk als docent vind ik, dat ik leerlingen soms wel drie leerjaren mag begeleiden van het Pre IB (grade 10) naar het IB-eindexamen (grade 12). Daardoor ken ik mijn leerlingen erg goed – heb ik een band met hen – en weet ik goed wat hun kwaliteiten en verbeterpunten zijn. Op die manier is er ondanks de afstand toch een heel persoonlijk contact met leerlingen en ouders en dat is heel fijn.

Mijn naam is Nicole Spanjer en ik ben bevoegd VO docent Engels en Nederlands. Ik heb meer dan 15 jaar onderwijservaring waarvan het merendeel op internationale scholen met het International Baccalaureaat (IB) programma. In Bangkok heb ik lesgegeven op de Amerikaanse en Britse internationale school als docent Dutch IB Language & Literature. In Doha was ik werkzaam als IB Dutch self taught en Pre-IB docent. Ik heb ook vele jaren gewerkt als freelance docent afstandsonderwijs en naschoolse tutor Nederlands IB Self Taught voor leerlingen in Azië en Europa.

Daarnaast ben ik sinds 2016 direct in dienst bij het IB als principal global examinator en auteur voor het IB Dutch Language MYP (Middle Years Programme).

In 2018 ben ik begonnen bij Edufax en ik ben erg trots dat ik bij deze onderwijsorganisatie ben aangesloten. Binnen ons IB-lesprogramma is er een bewuste balans tussen resultaatgericht onderwijs en oog voor de individuele leerbehoeften van de leerling. Ondanks de afstand, maakt ons geweldige team het mogelijk een sterke en persoonlijke band op te bouwen met zowel leerlingen als ouders.