Studeren in Nederland: tips om je snel thuis te voelen

Veel Nederlandse expat-kinderen keren terug naar Nederland voor de studie. Dat is spannend en leuk tegelijk, zowel voor de ouders als voor de student. Ouders blijven in het woonland en de kinderen gaan op zichzelf wonen. Op vrijdagavond terug naar huis met je vuile was, is er niet bij. Evenals een weekendje doorbrengen met je ´oude´ vrienden. Je hoopt zo dat je je snel thuis voelt op je nieuwe plek. Mijn ervaring is dat een eigen plekje, fijne mensen om je heen en de rest van de omgeving ervoor kunnen zorgen dat je je ergens snel thuis voelt. Je hebt niet overal invloed op, maar je kunt veel zelf doen. In dit artikel lees je enkele tips om je snel thuis te voelen als je gaat studeren in Nederland.

Als eerste is het fijn als je voor de start van de studie zoveel mogelijk regeldingen hebt gedaan en weet wat je nog te wachten staat bij aankomst. Vraag daarom hier de gratis ´Checklist Studeren in Nederland´ aan voor de praktische regeldingen.

Een eigen thuis

De eerste stap is een eigen plekje vinden, een thuis creëren. Een studentenkamer of een etage, het liefst in de studentenstad waar je de opleiding volgt. Laat dat nou ook precies tot voor kort de grootste uitdaging zijn. Vanwege COVID-19 vinden veel lessen online plaats. Om dezelfde reden zijn veel bijbaantjes weggevallen. Dit heeft er beide voor gezorgd dat veel studenten weer thuis wonen. Dat biedt kansen voor de Nederlanders uit het buitenland of voor andere internationale studenten. Hoe dit in de toekomst verder gaat, weet niemand. De wens om zoveel mogelijk fysieke lessen en colleges te hebben, is er. Dus de kans bestaat dat het vinden van een kamer weer net zo´n grote uitdaging zal worden als voorheen.

Bij sommige opleidingsinstituten is een campus aanwezig. In dat geval krijg je een kamer voor het eerste studiejaar. Dit geeft je tijd om een netwerk op te bouwen en een andere (definitieve) plek te vinden. Voor het zoeken is het namelijk veel handiger dat je al in Nederland bent.

Meer tips en informatie over het vinden van een kamer vind je in dit artikel.

Fijne mensen om je heen

Een fijn sociaal leven, lieve vrienden om je heen zorgen ervoor dat jij je thuis voelt. Als je vaker bent verhuisd naar een ander land dan weet je hoe het is om een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Misschien zie je er tegenop of je kijkt er juist enorm naar uit. Feit blijft dat je er zelf ook je best voor moet doen. De ene persoon maakt gemakkelijker contact dan de ander. Sommige jongeren houden niet zo van het uitgaansleven en leren dan minder snel veel mensen kennen. Maak slimme keuzes als je moeite hebt om in contact te komen met anderen of om zelf het initiatief te nemen.

De eerste sociale contacten zullen ontstaan tijdens de studie en binnen het opleidingsinstituut. Dat is de makkelijkste ingang. Je merkt al snel met wie je een klik hebt. Als je studeert, kun je ook lid worden van bepaalde verenigingen. Dat biedt ook de mogelijkheid om een vriendenkring op te bouwen.

Nergens anders is het studentenleven zoals in Nederland. Studenten van een hogeschool of universiteit kunnen zich aansluiten bij een studentenvereniging. Niet iedereen voelt zich daar prettig bij vanwege de beruchte ontgroeningen. Het moet echt bij je passen. Een interessant en leerzaam alternatief zijn de studieverenigingen. Veel studies hebben een eigen studievereniging. Hier wordt ook van alles georganiseerd qua feestjes, uit eten gaan en weekendjes weg. Lees hier over de verschillen tussen beide type verenigingen en bedenk wat bij jou past.

Het studentenleven in Nederland staat bekend om z’n gezelligheid. Er is van alles te doen in de stad, via de verenigingen of vanuit de hogeschool of universiteit. Tijdens introductiedagen en (online) informatiebijeenkomsten wordt daarover verteld en vraag er anders zelf naar.

De rest van de omgeving

Om een nieuw sociaal leven op te bouwen, kijk je als eerste naar wat de hogeschool of universiteit te bieden heeft. Een volgende optie is om te onderzoeken of er een leuke sportvereniging in de stad zit waar je woont. Het is sowieso goed voor je om te sporten, ook ter ontspanning en als uitlaatklep. Bij een teamsport maak je deel uit van een groep, daar ontstaan vaak hechte vriendschappen. Met een teamsport wordt er op je gerekend en heb jij dus ook een stok achter de deur om te gaan.

Met sport, maar ook met een bijbaan, vrijwilligerswerk of een hobby kom je in contact met anderen en creëer je regelmaat in je leven. Maak keuzes die bij je passen en waar jij je prettig bij voelt. Als jij normaal gesproken liever drukte vermijdt, zoek dat dan niet op alleen om nieuwe mensen te ontmoeten. Ga naar plekken waar jij mensen gaat tegenkomen die bij jou passen en waar je graag mee omgaat.

Leuk natuurlijk zo´n druk en sociaal studentenleven. Voor je het weet, heb je geen tijd om te studeren. Zorg voor een goede balans tussen je studie, eventuele bijbaan en je privé-leven. Door aanwezig te zijn tijdens alle lessen en colleges en actief mee te doen, ken je de stof al voor de helft. Doe op doordeweekse dagen zoveel mogelijk voor je studie. Het weekend ben je dan lekker vrij om gezellige uitjes te plannen met je nieuwe vrienden.

Hier lees je meer over de ervaringen van studenten die je zijn voorgegaan.

Wil je meer weten over het begeleiden van je kind bij het maken van een passende studiekeuze? Bekijk de website van StudiekeuzeTop3. Heb je vragen voor Jacqueline Naaborg dan kun je haar bereiken via +31 (0) 6 1886 2819 of via jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Je kunt haar ook volgen op FacebookInstagram en LinkedIn.

Over Jacqueline Naaborg: Zij heeft met haar gezin in Noord Spanje gewoond. Ze heeft de opleiding toegepaste psychologie met als specialisatie coachen & begeleiden, trainen en assessen gedaan. Aansluitend heeft ze de opleiding Loopbaancoaching afgerond en is ze gecertificeerd e-coach. Met haar eigen onderneming StudiekeuzeTop3 is het haar missie om jongeren te begeleiden bij hun studie- en loopbaankeuze.